jazz camp for girlsEn jazzcamp kan utmerket godt være et arrangement i seg selv, altså mye mer enn bare en innkvarteringsmulighet under en jazzfestival. Det finnes mange gode eksempler på slike arrangementer som ofte retter seg mot spesielle grupper; ungdom, studenter, eldre, kvinner og så videre. Slike camper har gjerne en målsetting om å øke interessen for jazz innen den aktuelle gruppen.

Flere kvinner ønskes til jazzmiljøet

Det var for eksempel tilfelle da et par kvinnelige studenter ved NTNU tok initiativ til en jazzcamp for jenter. De hevdet at jazzen er på steinaldernivå når det gjelder likestilling og håpet er å kunne berike jazzmiljøet med flere kvinner gjennom å invitere til en jentecamp. Nå er nok dette med steinaldernivå en aldri så liten overdrivelse for vårt land ligger faktisk i verdenstoppen både når det gjelder jazz og likestilling, men spesielt når det gjelder instrumenter som trommer, gitar og bass er det likevel veldig få kvinnelige jazzmusikere å ta av.

Felles nordisk sak

Situasjonen er ikke ulik i de andre nordiske landene så jentecampen har derfor en utpreget nordisk profil både når det gjelder utøvere og deltakere. På vokalistsiden har det historisk sett annerledes ut med en rekke sterke nordiske navn. Ta for eksempel de svenske Alice Babs og Monica Zetterlund som begge gjorde formidable internasjonale karrierer og som har turnert med de aller største navnene i sjangeren. Våre egne Karin Krog og Laila Dahlseth er også lysende eksempler på at nordiske kvinnestemmer har nådd toppen ute i verden. At alle disse har vært viktige inspirasjonskilder for yngre norske talenter, kan det neppe være tvil om.

Men jentene som møtes på jentecampen kommer ikke dit bare for å spille sammen. Mye av poenget er at man også skal utvikle seg som musikere både gjennom foredrag, workshops, samspill og improvisasjonstrening. Å utvide og styrke nettverk er jo alltid viktig når mennesker med felles interesser møtes.