John Birks Dizzy GillespieI jazzen har trompeten en helt spesiell rolle og mange av de navnene som har etset seg fast i jazz-historien er nettopp trompetister. Ta for eksempel en mann som Louis Armstrong, en av tidenes aller mest berømte jazzmusikere som med god grunn ses på som en av de som virkelig etablerte og videreutviklet jazzen til en verdensomspennende kunstform. Den karismatiske «Satchmo» ble stor allerede på 20-tallet og med sin hese stemme og sitt briljante trompetspill vant han innpass langt utover jazzens grenser. Hvem husker ikke hans brede smil og imponerende trompetkinn, hans duetter med Ella Fitzgerald og hans fantastiske suksess med What a Wonderful World.

John Birks «Dizzy» Gillespie

Bebop består av raske, kompliserte og ofte asymmetriske melodier og Dizzy Glllespie betraktes som en av skaperne av denne nyskapende stilen. Som mange andre jazzmusikere startet han sin musikalske karriere på piano, men gikk raskt over til å utvikle sitt talent på trompet. Som selvlært musiker og med sin rytmiske og harmoniske oppfinnsomhet vant han raskt en posisjon i jazzens verden. Han etablerte sitt første band som tenåring og spilte inn sin første plate det året han fylte 20. Hans karriere som solotrompetist ble skapt da ha fikk spille med Cab Calloway’s band.

Miles Davies

Miles Dewey Davis III er nok en legendarisk amerikansk jazztrompetist og komponist. Yngre enn både Armstrong og Gillespie, men likevel trolig en de mest innflytelsesrike jazzmusikere i det forrige århundre. Som en sentral spiller i bandene til Gillespie og Charlie Parker var ikke veien til berømmelse lang. Med sin umiskjennelig stil – langtrukken og melodisk – ble han et forbilde og en inspirator for mange. Hans til tider kontroversielle oppførsel som i stor grad hang sammen med hans rusmisbruk skaffet ham dessuten oppmerksomhet som ikke hadde med musikk å gjøre. Han var gift med sangerinnen Betty Davies som ikke skal forveksles med skuespillerinnen av samme navn.