Molde JazzEnhver jazzfestival med respekt for seg selv – og for sitt publikum – ser til at det legges godt til rette for en skikkelig jazzcamp, det vil si en campingplass for tilreisende jazzinteresserte. For det er mange som strømmer til ikke bare for å høre på flott musikk, men også for å være sammen med andre jazzinteresserte. Og de søker gjerne en annen type fellesskap enn det hoteller og pensjonater kan tilby dem. De søker det enkle livet der musikken, stemningen og fellesskapet står i fokus og det finner de best på en campingplass. For de fleste arrangører har for lengst innsett at denne gruppen entusiaster er stor og fortjener å bli tatt på alvor. Dessuten er det jo slik at slett ikke alle har økonomi til å ta inn på hotell. Hotellrommene blir jo dessuten ekstra dyre i perioder med festivaler i byen. En naturlig konsekvens av det man i bransjen kaller fleksibel prissetting.

Ikke alle vil eller kan bo på hotell

Det klages ofte, blant annet på Moldejazz, at det skjer en slags forgubbing. De besøkende blir eldre og eldre, mens ungdommen i økende grad uteblir. Det er en utvikling som helt sikkert blant annet må ses i sammenheng med at man ikke har klart å etablere en skikkelig jazzcamp i festivaluken. Et positivt eksempel i så måte er Kongsberg der man har lykkes både med camp og med å tiltrekke seg et ungt publikum. Ungdom har verken råd eller livsstil som passer på kostbare hoteller. De vil bo enkelt, omgås, spille musikk sammen, men de vil også overvære konserter og arrangementer som vanligvis holdes sentral i festivalbyen. Og de vil være med å ta det av den stemningen en festival skaper i byen. En jazzcamp må derfor ligge så sentral som mulig slik at man ikke mister følelsen av å være med på noe stort bare fordi man bor på camp.