Jazz Festival KongsbergFor jazzinteresserte er festivalen i Kongsberg en av årets desidert største høydepunkter. Den går av stabelen hvert år, vanligvis i begynnelsen av juli, og samler artister og tilhørere fra nær og fjern. Festivalen ble startet i 1964 av jazzklubben Jazz Evidence. Med sine mer enn femti år på nakken er den en av de eldste i Norge og ved siden av Moldejazz nok den festivalen som tiltrekker seg den største oppmerksomhet blant artister, entusiaster og media. Da festivalen feiret sitt femtiårsjubileum i 2014 sted besøkstallet til rekordhøye 32.700. Aldri før eller siden har man sett slike besøkstall. Året etter deltok 27.000. Også det et meget høyt tall som forteller alt om hvilken posisjon festivalen har fått.

En tredelt programprofil

Festivalen skal presentere musikk av høy internasjonal klasse og har en tredelt programprofil. For det første skal det spilles jazz for jazzinteresserte, men også mer utpreget folkelig musikk har sin plass dersom den har aksept i jazzmiljøet og kommersielt potensiale. Dessuten skal det presenteres nyskapende og grensesprengende musikk.

Mange topper på programmet

Festivalen som vektlegger å vise et så bredt spekter som mulig har fått svært godt omdømme utenlands og har i alle år kunnet skilte med store verdensartister som trekkplaster. Stevie Wonder og Van Morrisson er bare to at de storhetene innen moderne jazz som har vært med på å kaste glans over jazzfesten på Kongsberg. Om hun er en stor jazz entusiast vites ikke, men den relativt ferske kulturministeren Linda Helleland skal åpne årets arrangement. Slik markeres også at festivalen verdsettes også på høyeste hold i den offisiell Norge. Lenge var det jazzklubben som stod for hele arrangement, men siden 1991 har den vært organisert som en stiftelse. Et av høydepunktene hvert år er DNB-prisen på 300 000 kroner som går deles ut til en norsk jazzartist som har markert seg spesielt det siste året.